Poručík z Inishmoru

Poručík z Inishmoru

Černá satirická komedie v tarantinovském duchu.

Synopse hry:

Martin McDonagh, v současnosti jeden z nejúspěšnějších mladých anglicky píšících autorů, se tentokrát rozhodl napsat ryzí komedii. Černou jako kočka, co vám v noci přejde přes cestu.Příležitost pro 4 skvělé herce a jednu vynikající herečku, aby tuto komedii proměnili v ďábelskou grotesku, při které se budete válet smíchy, přestože na silnici v Inishmoru se válí mrtvý kocour.

Kdo zabil Prcíka Tomeše?


Obsazení

Davey

  • Jan Dolanský

Donny

  • Igor Chmela

Padraic

  • Ladislav Hampl

Mairead

  • Linda Rybová

James

  • Alexander Minajev

  • Joey - Linda Rybová
  • Christy - Alexander Minajev
  • Brendan - Igor Chmela

Herci

Igor Chmela

Igor Chmela Igor Chmela v roce 1996 úspěšně absolvoval DAMU. Již za studií hostoval na jevišti Národního divadla, kde následně získal i své první angažmá. Po třech letech odešel do Dejvického divadla, kde účinkoval další dva roky. V roce 2002 dostal nabídku angažmá v Divadle Na zábradlí, kde působí dodnes. Zároveň také v současnosti hostuje v Dejvickém divadle.

Objevil se také v několika televizních seriálech (Ordinace v růžové zahradě, Zázraky života, Cesty domů).

V současné době exceluje spolu s Ondřejem Sokolem, Michalem Suchánkem a Richardem Genzerem v improvizační show Partička.

Zahrál si ve filmech Čtyři slunce, Rodina je základ státu, Vendeta, Největší z Čechů a dalších.

Jan Dolanský

Jan Dolanský Herectví vystudoval na Pražské konzervatoři, kde absolvoval v roce 1997. V době studií hostoval mimo jiné v Divadle Labyrint a v Divadle Komedie, kam byl po absolutoriu angažován a působil do roku 2002. Hostoval v Divadle na Vinohradech.
V roce 2003 se stal členem Činohry Národního divadla, kde ztvárnil nesčetně výrazných rolí.

V současné době je na volné noze. V Národním divadle dohrává představení Naši furianti a Racek. Rovněž ho můžeme vidět v Divadle na Jezerce, kde exceluje po boku své ženy Lenky Vlasákové ve hře Na dotek.

Ve filmu a v televizi patří k jedné z nejvýraznějších hereckých osobnosti své generace.

TV: Aneta, Bazén, Letiště, Cesty domů, Ach ty vraždy.

Film: Udělení milosti se zamítá, Perníková věž, Choking hazard, Sametoví vrazi, Všechno nejlepší. Rovněž se velmi intenzivně věnuje dabingu.

Ladislav Hampl

Ladislav Hampl

Narodil se 14. 7. 1981 v Liberci. Po absolvování DAMU, v roce 2004, nastoupil do ročního angažmá v Divadle na Vinohradech.

Výrazným způsobem ztvárnil postavu zloděje Osipa v Čechovově prvotině Platonov je darebák!. Následovala mimo jiné titulní role v inscenaci Troilus a Kressida, Jeník v Cestě do Bugulmy, Bill ve hře Komplic, hlavní role v inscenaci A tančit!, či postava Thea v inscenaci Louis a Louisa a dvojrole Aigista a Heleny Trojské v autorské úpravě antických témat Orestek. Postava Boxera v Boarding Home byla jeho již 35. rolí v Divadle Na zábradlí, v rámci Letních shakespearovských slavností ztvárnil roli Romea.

Kromě divadelních prken lze Ladislava Hampla vidět v seriálech Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Okresní přebor (též stejnojmenný film), Expozitura, Vraždy v kruhu či Zdivočelá země. Představil se také v celovečerních filmech Bolero, Silný kafe a Duše jako kaviár.

Alexander Minajev

Linda Rybová

Linda Rybová Linda Rybová je česká filmová, televizní a divadelní herečka. Vystudovala balet a herectví na Pražské konzervatoři. Účinkovala v Divadle Komedie a v Divadle Pod Palmovkou.

V současné době ji můžete vidět v několika představeních Divadla Palace, např. Tři verze života nebo Africká královna.

Zahrála si ve filmech Šakalí léta, Kytice, El Paso, Proces a dalších. Za roli ve filmu Tmavomodrý svět byla nominována na ocenění Český lev za vedlejší roli.

Známá je také z televizních pohádek a seriálů, např. Ordinace v růžové zahradě, Letiště, Cesty domů, Kriminálka Staré Město.

V současné době moderuje společně s Kateřinou Winterovou pořad Herbář z produkce České televize.

Autor

Martin McDonagh

(*26. března 1970, Londýn) je britský dramatik a filmový režisér irského původu.

McDonaghovi rodiče se oba narodili v Irsku, jeho matka pochází z Killeenduff v hrabství Sligo, jeho otec se narodil v Connemarském Lettermullenu v hrabství Galway. On sám trávil pravidelně léto v západním Irsku, kde se seznámil se svérázným místním dialektem, který později použil ve svých hrách.

Tvorba

Hry Martina McDonagha se vyznačují scénami explicitního násilí, vulgarismy a černým humorem, který má místy nádech grotesky. McDonaghova tvorba může být zařazena k žánru britského divadla "in yer face". Martin McDonagh je celkem populárním a komerčně úspěšným autorem, jeho hry jsou neustále překládány a uváděny po celé Evropě.

Divadelní hry[

McDonaghovou nejúspěšnější hrou dodnes zůstává jeho prvotina Kráska z Leenane, za kterou mj. obdržel Cenu londýnských kritiků pro nejslibnějšího autora. Kráska z Leenane je součástí tzv. Connemarské trilogie, do které patří ještě Lebka z Connemary a Osiřelý západ. Autorovo dílo pokračuje tzv. Aranskou trilogií, sestávající se z her Mrzák inishmaanský, Poručík z Inishmooru a Smrtky z Inisheeru. Další hrou byl Pan Polštář (The Pillowman).

Mrzák Innishmaanský (The Cripple of Innishmaan) : Tato hra je temnou komedií o postiženém chlapci Billy Clavenovi, který se snaží získat roli v natáčení dokumentu "Man of Aran". Tento dokument byl skutečně natočen ve třicátých letech a jedná se o hraný dokument o lidech z ostrova Aran.

Film

V roce 2006 získal McDonagh Oscara za svůj autorský krátký film Six Shooter. Poté co vyhrál Oskara, vstoupil v jednání se společností Focus Features, jehož výsledkem byla nabídka režírovat film podle svého vlastního scénáře. Tento film byl uveden do kin v roce 2008 pod názvem V Bruggách (In Bruges). V hlavních rolích filmu hrají Colin Farrell, Brendan Gleeson a Ralph Fiennes. Film pojednává o páru nájemných zabijáků, které jejich povinnosti přivedly do belgického města Bruggy. Film byl uveden v rámci úvodního večera filmového festivalu Sundance. Ve spolupráci s Colinem Farrellem pokračoval i později, v roce 2012 Farrella obsadil ve své filmové komedii Sedm psychopatů (Seven Psychopaths).

Překladatel

Milan Lukeš

(14. prosince 1933 Praha – 22. září 2007 Praha) byl český historik, překladatel a politik.

Absolvoval katedru divadelní vědy a dramaturgie na AMU v roce 1955. Byl profesorem Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, vedoucím oddělení divadelní a filmové vědy, proděkanem pro ideologickou práci, předsedou organizace KSČ – historiků.

Překládal zejména anglickou a americkou dramatickou tvorbu. Byl autorem řady esejů a knih o Williamu Shakespearovi, alžbětinském divadle či o teorii dramatu. Působil jako redaktor časopisu Svět a divadlo.

V letech 1985 až 1989 vedl činohru Národního divadla v Praze.

Po roce 1989 byl ministrem kultury (od 5. prosince 1989 do 29. června 1990) za KSČ, poslancem ČNR a místopředsedou české vlády.

Bibliografie

Práce o dramatu a divadle

  • 1962 – The Costume on the Stage (též německy a francouzsky)
  • 1979 – Eugene O’Neill (monografie)
  • 1985 – Základy shakespearovské dramaturgie (studie)
  • 1987 – Umění dramatu (studie)
  • 2004 – Mezi karnevalem a snem (soubor studií „Shakespearovské souvislosti I“)
  • 2010 – Shakespeare a okolí (soubor studií „Shakespearovské souvislosti II“)

Dramatizace a úpravy

  • 1986 – M. Wanderová: Dobré jitro, krásko
  • 1997 – T. Williams: Sestup Orfeův
  • 2000 – W. Shakespeare: Richard III. (s J. Špalkem)

Překlady

  • 1958 – R. Lawler: Léto sedmnácté panenky
  • 1959 – Ch. Dickens – G. Almar: Oliver Twist
  • 1960 – A. Miller: Hrdelní pře (Čarodějky ze Salemu)
  • 1962 – W. Kerr: Jak nepsat hru
  • 1963 – G. B. Shaw: Člověk nikdy neví
  • 1964 – E. Albee: Pískoviště
  • 1965 – E. O’Neill: Anna Christie
  • 1965 – H. Pinter: Správce
  • 1966 – G. B. Shaw: Pygmalion
  • 1967 – H. Pinter: Narozeniny
  • 1967 – H. Pinter: Návrat domů
  • 1971 – R. Linney: Strasti Bedřicha Velikého
  • 1974 – W. Shakespeare: Antonius a Kleopatra
  • 1974 – W. Shakespeare: Hamlet
  • 1974 – J. M. Barrie: Záleží na okolnostech
  • 1975 – W. Hanley: Šeptej mi do správného ucha
  • 1975 – N. McTerence: Botticelli, Další
  • 1975 – E. O’Neill: Touha pod jilmy
  • 1976 – W. Shakespeare: Král Lear
  • 1976 – P. Turrini: Nejbláznivější den
  • 1978 – Ch. Marlowe: Maltský žid
  • 1979 – H. Pinter: Pařník
  • 1979 – G. B. Shaw: Svatá Jana
  • 1979 – W. Shakespeare: Tragický příběh Hamleta, dánského prince (tzv. malý Hamlet)
  • 1979 – W. Shakespeare: Macbeth
  • 1980 – T. Williams: Skleněný zvěřinec
  • 1980 – J. Osborne: Komik
  • 1980 – T. Heywood: Žena zabitá dobrotou
  • 1981 – O. Wilde: Vějíř lady Wiermerové
  • 1983 – W. Shakespeare: Tragédie krále Richarda Druhého
  • 1986 – T. Wilder: Dohazovačka
  • 1987 – W. Shakespeare: První díl Krále Jindřicha Čtvrtého
  • 1987 – W. Shakespeare: Druhý díl Krále Jindřicha Čtvrtého
  • 1999 – O. G. Brockett: Dějiny divadla
  • 1999 – M. Norman: Zamilovaný Shakespeare. Fakta, fikce, film
  • 2006 – E. G. Craig: O divadelním umění
  • 2007 – A. Aronson: Pohled do propasti

Režisér

Thomas Zielinski

Narodil se v roce 1972 v Berouně. V roce 1999 absolvoval DAMU v Praze. Dva roky působil jako asistent režie v Münchner Kammerspiele, kde spolupracoval s Lukem Percevalem, Karin Beier, Peterem Kastenmülerem a dalšími tvůrci. V letech 2003 – 2006 byl uměleckým ředitelem a kmenovým režisérem divadla Rokoko v Praze. Od roku 2007 pracuje jako režisér pro různé divadelní domy: Národní divadlo v Praze, Münchner Kammerspiele, Het Toneelhusi v Antverpách, Divadlo Komedie v Praze, Národní divadlo v Brně, Divadlo J.K. Tyla v Plzni, Činoherní studio v Ústí nad Labem a další. Od roku 2008 je docentem a vedoucím ročníku studia režie na Umělecké akademii v Ludwigsburgu.

Od roku 2014 je kmenovým režisérem a spoluzakladetelem Divadla Verze, které se prezentuje inscenacemi Úča musí pryč!, Jméno, 3 verze života a Mesiáš. Žije a pracuje v Praze a Ludwigsburgu.

Produkce

Mirka Adamová

Producentka, vystudovala FF MU Brno, obor: odborná historie, pedagogika a dramatická výchova

  • 1994-2003 dramaturgyně akvizice TV Nova
  • 2003-2006 dramaturgyně zábavy TV Nova
  • 2006-2012 šéfproducentka nehrané tvorby TV Nova
  • 2012-nyní manažerka projektu Partička, manažerka výkonných umělců

Výběr pořadů:

  • Chcete být milionářem?, Jsi chytřejší než páťák?, Riskuj, Clever, 1vs 100, IQ Test národa
  • Karel Gott, Eso, Rady ptáka Loskutáka, Hvězdný reportér
  • Anno, Týtý, Česká Miss, Miss ČR, Ceny Anděl, Český slavík, Mejdan roku z Václaváku

Poručík z Inishmoru - PREMIÉRA



V Akordu se bude premiérovat a pátrat, kdo zabil Prcíka Tomeše

Aneb premiéra nové hvězdně obsazené komedie pražského Divadla Verze se odehraje v Ostravě. Půjde o brilantní černou komedii v současnosti jednoho z nejúspěšnějších irských autorů Martina McDonagha, Poručík z Inishmoru. Vedle ostravského rodáka Igora Chmely se představí i další populární herci jako Jan Dolanský nebo Linda Rybová. Tato slavnostní událost se uskuteční 9. února v jihoostravském DK Akord.

Nebývá tomu často, aby se premiéry inscenací odehrávaly mimo domovskou scénu divadla. Divadlo Verze však aktuálně „bojuje“ s prostory a pro Akord je nabídka premiéry velkou ctí.
„Divadlo Verze u nás odehrálo již většinu svých inscenací – Jméno, Mesiáše i hit Úča musí pryč,“ komentuje dramaturg DK Akord Jan Ražnok. „Divadelníci to u nás znají a díky vysoce kladným ohlasům z minula počítají, že v Akordu bude ta správná atmosféra, jak se na premiéru sluší a patří. Této jejich důvěry v náš prostor a naše publikum si nesmírně vážíme.

A na co se mohou diváci těšit?

Na skvělou sarkastickou komedii tarantinovského stylu, ďábelskou grotesku s drastickým humorem, který je výborně namíchán s překvapivým jednáním hlavních hrdinů. Odehrává se na malém irském ostrově Inishmoru a za hrdiny má vedle prostých, po klidu toužících vesničanů, pubertální anarchistku a mladistvého teroristu, jejichž vzájemná láska je sice silnější než láska k všeobecně vážené teroristické organizaci, ne však silnější než cit k jejich milovaným, huňatým, nevinným, čtyřnohým kamarádům. A jistě tušíte, kdo by tedy mohl být Prcík Tomeš, po jehož vrahovi se bude pátrat. Zbraně, láska, mrtvoly, gagy, zvířátka, výbuchy, mučení, polibky a naši oblíbení herci, to vše zde lze najít.

„Poručík je především skvělou příležitostí pro herce, ale nad to poukazuje na několik společenských problémů. Otázka terorismu je v dnešní době velice aktuální, násilí plodí zase jen násilí a mnohdy stačí maličkost k zažehnutí ohně, který je pak obtížné uhasit. A nakonec samozřejmě ještě jako každá dobrá komedie ukazuje, že lhát se nevyplácí,“ láká na inscenaci její režisér Thomas Zielinski.
Rozhovor s režisérem k nové inscenaci si můžete přečíst na stránkách Akordu:
http://dk-akord.cz/program-kurzy/osobnosti-v-akordu/porucik-z-inishmoru-rozhovor-s-reziserem.html

Samozřejmě bude také osobně přítomen na premiéře a po představení se jej v rámci besedy s herci a tvůrci můžete na cokoliv zeptat.

Divadlo Verze je poměrně mladé divadlo, které před pár lety založil Igor Chmela spolu se svou manželkou Janou Janěkovou ml. a dalším hereckým párem Davidem Prachařem a Lindou Rybovou. Ke spolupráci si zvou herecké kolegy své generace (dále např. Roman Zach, Petra Špalková), kteří sdílí podobný břitký humor, jenž je v jejich inscenacích klíčový.
Premiéra Poručíka z Inishmoru v Akordu proto nebude žádný nudný večer. Na to vezměte jed!

© Všechna práva vyhrazena - Divadlo-verze.cz 2018